menu

Created with Snap

Dag en nacht bereikbaar via:
079 - 82 00 381

Verder na overlijden dierbare

Het grootste gemis begint voor veel nabestaanden pas enkele weken na het overlijden van hun dierbare. Dat komt omdat er in de eerste tijd vaak heel veel geregeld moet worden en er nog veel mensen langskomen om te vragen hoe het gaat.

Maar na enkele weken gaat het gewone leven weer verder voor de anderen terwijl de nabestaande dan juist echt de pijn van het verlies voelt. Het zijn de alledaagse dingen die heel veel pijn kunnen doen. Denk aan alleen opstaan, alleen ontbijten, alleen de krant lezen, alleen televisiekijken, alleen boodschappen doen, alleen koken, alleen…

Dat geeft een gevoel van leegte en gemis. Vaak krijgt dat gevoel in de loop van de tijd een plek en vindt de nabestaande weer een weg in het leven. Maar het kan ook zijn dat iemand er alleen niet meer uitkomt en het niet meer lukt om het leven weer op te pakken. Als dat zo is, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Huisarts

De eerste met wie je kan praten over je verdriet en het gemis is je eigen huisarts. Je huisarts kent jou en waarschijnlijk ook jouw overleden dierbare. De huisarts kan kijken welke hulp nodig is. Het is daarom verstandig om een afspraak te maken met de huisarts.

Humanitas

Humanitas Zoetermeer helpt mensen in rouw. Iedereen in Zoetermeer die een dierbare heeft verloren kan bij Humanitas terecht. Ervaren vrijwilligers van Humanitas gaan bij mensen op bezoek om samen te praten over het verlies en om samen uiteindelijk te kijken hoe je het leven weer een richting kunt geven. De hulp van Humanitas is kosteloos.

Voor vragen en aanmelden kan je contact opnemen met Humanitas Zoetermeer.
Contactpersoon is Mechtelien Greve
mechtelien.greve@gmail.com
Tel: 06 - 2923 5105
www.humantas/hulpbijverlieszoetermeer

Online hulp

In de infotheek van Uitvaart.nl is uitgebreide informatie te vinden over het onderwerp rouw. Rouw wordt er naar thema en doelgroep beschreven zodat er voor iedereen die te maken heeft met rouw de juiste informatie te vinden is. Naast geschreven informatie staan er ook diverse korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (autoriteit op het gebied van rouw, verboden aan de Universiteit van Leuven) uitleg geeft over een onderwerp dat te maken heeft met rouw.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk