menu

Created with Snap

Dag en nacht bereikbaar via:
079 - 82 00 381

Checklist na overlijden

Wat zijn de eerste zaken die geregeld moeten worden als een dierbare is overleden? Veel mensen zijn volledig overvallen door emoties en verdriet wanneer een dierbare is overleden. En dan moeten er ook nog eens een aantal zaken worden geregeld. Voor veel mensen is het heel moeilijk om overzicht te houden in deze moeilijke tijd. Om houvast te geven staan hieronder de eerste dingen die geregeld moeten worden op een rij.

Stap 1 Huisarts
Als een dierbare is overleden kan je het beste eerst bellen met de huisarts. Deze zal zo snel mogelijk langs komen om een verklaring van overlijden op te stellen. Zonder deze verklaring mag de overledene niet worden begraven of gecremeerd. Als de eigen huisarts geen dienst heeft kan je bellen met de huisartsenpost in Zoetermeer.
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Telefoonnummer: 079 343 1600


Stap 2 Bel de uitvaartondernemer
Bel Top Uitvaarten om de uitvaart te bespreken. Onze uitvaartverzorger zal zo snel mogelijk langs komen om je te helpen en om te zorgen voor de verzorging van de overledene.

Ons meldnummer voor overlijden is 079 - 82 00 381.

Stap 3 uitvaartwensen
Kijk tussen de belangrijke papieren van de overledene of er een lijst is met uitvaartwensen. Deze wensen kan je gebruiken om de uitvaart verder te bespreken met de uitvaartverzorger en mogelijk ook bij de invulling van de plechtigheid

Stap 4 Uitvaartverzekering
Kijk tussen de belangrijke papieren of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als dat zo is kan je kijken of het gaat om een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Bel de verzekeraar om te vragen welk bedrag er uitgekeerd zal worden.

Let op! De uitvaartverzekeraar zal er alles aan doen om je te overtuigen dat je de uitvaart via de verzekeraar moet laten verzorgen. Maar je mag in Nederland altijd zelf bepalen wie je uitvaart doet. Daarnaast is het zo dat de tarieven die de grote verzekeraars hanteren zo hoog zijn dat je bijna altijd moet bijbetalen. Je kan ook aan Top Uitvaarten vragen om de zaken met de verzekeraar af te handelen. Bel vrijblijvend voor informatie met telefoonnummer: 088 - 848 82 27.

Stap 5 Kleding overledene
Als het lukt kan je alvast nadenken over de kleding die de overledene aan zal krijgen. Je kan deze klaarleggen voor de uitvaartverzorger.

Stap 6 regelen uitvaart
In de eerste dagen na het overlijden kan je samen met alle nabestaanden werken aan de invulling van de uitvaartplechtigheid. Je uitvaartverzorger kan je hierbij desgewenst helpen. Kijk voor tips en inspiratie in de uitgebreide infotheek van Uitvaart-Zoetermeer.nl.


Stap 7 Pas op voor dieven
Zorg dat je het huis van de overledene goed afsluit. Probeer ook te voorkomen dat je in rouwadvertenties en op sociale media huisadressen publiceert. Er bestaan helaas mensen die dagelijks opzoek zijn naar mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare. Deze dieven weten dat er op het moment van de uitvaart zeer waarschijnlijk niemand thuis is en meestal zijn de directe buren ook aanwezig bij de uitvaart. Je kan ook aan mensen uit de straat vragen of ze op de dag van de uitvaart een oogje in het zei willen houden.