menu

Created with Snap

Dag en nacht bereikbaar via:
079 - 82 00 381

As bewaren

Veel mensen kiezen ervoor om de as te bewaren. Het kan ook zijn dat men na verloop van tijd er alsnog voor kiest om de as uit te strooien.

Je kan de as van een overleden dierbare thuis bewaren maar er zijn ook mogelijkheden om de as op een van de begraafplaatsen in Zoetermeer te bewaren.

Urn

De meeste gekozen asbestemming is de urn. Deze kan je in huis bewaren maar ook in de tuin. Soms kiezen mensen ervoor om de as in een speciaal kunstwerk te bewaren. Wanneer je de as buiten bewaart (in de eigen tuin of op een begraafplaats) is het belangrijk om een weersbestendige urn te kiezen. De urn zal immers jaren worden blootgesteld aan het weer.

Urnen zijn er in heel veel soorten, maten en vormen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je overweegt om het grootste deel van de as op één plek te bewaren, maar dat je een beetje as wilt verdelen onder een paar directe nabestaanden. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, zo zijn er urnen die ook worden uitgevoerd in een mini-exemplaar. Op die manier hebben meerdere nabestaanden iets heel tastbaars van de overledene.

Urnen zijn er in diverse prijsklassen je kan ze al kopen vanaf 105 euro maar er zijn ook urnen te koop die honderden euro’s kosten. Kijk voor inspiratie op Urnenwinkel.nl.

Assieraden

In een assieraad kan je een klein beetje as van een overledene bewaren. Het is een hele mooie manier om een beetje as heel dichtbij je te bewaren. Een assieraad ziet er net zo uit als een gewoon sieraad. Daardoor kunnen andere mensen niet zien dat het een assieraad is. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een ketting, armband, ring, horloge etc.

Kijk voor inspiratie op Urnenwinkel.nl.

As bewaren op begraafplaats Zoetermeer

Op begraafplaatsen Hoflaan en Binnenweg kan je ook as bewaren. Je kan ervoor kiezen om de urn te plaatsen in een nis in een columbarium. In de nis is ruimte voor de urn en je kan er bijvoorbeeld een bos bloemen in plaatsen of een foto van de overledene. De gemeente geeft de nissen uit voor periodes van vijf jaar.

Je kan de urn ook begraven in een speciaal urnengraf. Dat is eigenlijk net zoiets als een regulier graf, maar dan kleiner omdat er alleen een urn in begraven wordt. Op het graf kan eventueel een monumentje worden geplaatst. Op die manier is er voor nabestaanden een plek waar ze hun dierbare kunnen herinneren.

Als je een asbestemming wil huren op begraafplaats Hoflaan of begraafplaats Binnenweg kan je contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats. Tijdens kantooruren kan je bellen met de gemeente op nummer: 14 079. Je kan ook een whatsapp bericht sturen met je vraag naar nummer 06-55449955 (je krijgt alleen tijdens kantooruren antwoord).

Meer informatie over tarieven en regels voor asbestemming op de begraafplaats is te vinden op de website van de gemeente Zoetermeer.