menu

Created with Snap

Dag en nacht bereikbaar via:
079 - 82 00 381

As uitstrooien

Je kan de as van een overleden dierbare ook uitstrooien op een voor jou of voor de overledene speciale plek. Er zijn een paar regels waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste daarvan is dat je toestemming moet hebben van de eigenaar van de grond. Als je de as wilt uitstrooien in je eigen achtertuin hoef je geen toestemming te vragen. Maar wanneer je de as wil uitstrooien op grond van een ander moet je officieel genomen eerst toestemming vragen.


Voor zover wij als redactie weten is het nog niet voorgekomen dat iemand een bekeuring heeft ontvangen omdat hij de as van een dierbare ergens heeft uitgestrooid zonder toestemming. Dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren als je het doet op een plek waar niemand er last van heeft of waar niemand het kan zien. Dus als je de as ergens in de natuur uitstrooit zal dat waarschijnlijk wel goed gaan, maar als je het uitstrooit midden in het centrum van Zoetermeer zou je wel eens een bekeuring kunnen krijgen.

Uitstrooien in zee of rivier

Misschien heeft de overledene wel als laatste wens meegeven om de as uit te strooien in zee of in een rivier. Wanneer je de as in een rivier wil uitstrooien kan je dat zelf doen. Wanneer je as wilt uitstrooien in zee is het verstandig om gebruik te maken van een van de bedrijven die zich bezighouden met het uitstrooien van as in zee. Het is namelijk niet de bedoeling om de as vanaf het strand in zee te strooien. Als de wind dan verkeerd staat kan je de as over jezelf heen krijgen of het waait over andere bezoekers van het strand. Er varen daarom boten een eindje uit te kustlijn waar de as uitgestrooid kan worden.

As uitstrooien op begraafplaats Zoetermeer

Je kan de as van een overleden dierbare ook uitstrooien op een strooiveld op begraafplaats Binnenweg of begraafplaats Hoflaan. Dat kan overigens niet gratis, je moet er eerst toestemming voor vragen aan de beheerder. De kosten voor het uitstrooien van de as kan je opvragen bij de beheerder van de begraafplaats. Je kan ook bellen met de gemeente op telefoonnummer: 14 079.

Het voordeel van het uitstrooien van de as op een strooiveld is dat je een plek hebt waar je naar terug kan komen om de overledene te herinneren. Nadeel is wel dat er as wordt uitgestrooid van heel veel overledenen en het dus niet een plek is helemaal speciaal en alleen voor je overleden dierbare.