menu

Created with Snap

Dag en nacht bereikbaar via:
079 - 82 00 381

Grafmonument en graven Zoetermeer

Een aantal maanden na de begrafenis kan er een grafmonument worden geplaatst op het graf. Dat kan niet eerder omdat de grond nog moet inklinken. Wanneer een grafmonument te vroeg wordt geplaatst kan het gaan verzakken. Het is voor veel nabestaanden nog best moeilijk om een grafmonument te kiezen. Op deze pagina geven we tips die helpen bij het kiezen van een grafmonument en we beschrijven de mogelijkheden op de gemeentelijke begraafplaatsen Binnenweg en Hoflaan.

Wil je een begrafenis regelen in Zoetermeer? Bel dan geheel vrijblijvend met Top Uitvaarten op telefoonnummer: 079 - 82 00 381 (24/7)

Hoe kies je een grafmonument

Omdat er heel veel soorten grafmonument zijn kan het best lastig te zijn om er een te kiezen die je mooi vindt. Bovendien zijn de meeste mensen niet ervaren in het kiezen van een grafmonument. Daarom is onze eerst tip, ga eerst zelf op ontdekkingstocht voordat je een commerciële aanbieder om hulp vraagt. Op die manier word je niet gestuurd en kom je eerder bij een monument dat bij de overledene en de nabestaande past.

Om een indruk van de mogelijkheden te krijgen is het heel handig om een aantal keren rustig over de hele begraafplaats te lopen. Je kan er ook voor kiezen om meerdere begraafplaatsen te bezoeken. Door te kijken naar andere graven krijg je inspiratie en ontdek je welk soort monument het beste past. Als je een grafmonument hebt gevonden dat je mooi vindt kan je er een foto van maken. Deze kan je laten zien aan de steenhouwer zodat die op basis daarvan goed advies kan geven.

Bij de keuze van een grafmonument is het ook heel belangrijk om vooraf te bepalen wat het budget is. Grafmonumenten zijn er is diverse prijsklassen. Je kan je steenhouwer aangeven wat ongeveer het tarief is dat je uit wil geven voor het grafmonument.

Verschil algemeen graf en particulier graf

Een algemeen graf is een graf waarin twee of drie overledenen op volgorde van overlijden worden begraven. Het gaat dus vaak om overledenen die elkaar bij leven niet gekend hebben. De grafrechten worden uitgeven voor tien jaar en kunnen daarna niet verlengd worden.

Een particulier graf wordt ook wel een huurgraf genoemd. De rechthebbende van het graf bepaalt wie er in begraven mogen worden. De gemeente Zoetermeer geeft particulieren graven uit voor een periode van dertig jaar. Daarna kan men ervoor kiezen om de grafrechten te verlengen.

Een particulier graf is duurder dan een algemeen graf.

Regels grafmonumenten

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat om de keuzevrijheid voor een grafmonument. Op RK Kerkhof H. Nicolaas zijn er extra strenge regels omdat het een monumentale begraafplaats is. Nieuwe graven moeten daarom passen bij de bestaande begraafplaatsen. Op www.nicoaaskerkhof.nl is te lezen aan welke eisen een graf moet voldoen.

Ook op de gemeentelijke begraafplaatsen Hoflaan en Binnenweg zijn regels opgesteld. De regels kunnen per grafvak verschillen. Er mogen alleen grafmonumenten worden geplaatst als de gemeente een vergunning heeft afgegeven. Doorgaans regelt de steenhouwer de vergunning met de gemeente. Wil je meer informatie hebben over de regels en de vergunning, kijk dan op de website van de gemeente Zoetermeer.

Graven op gemeentelijk begraafplaatsen in Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer geeft zandraven, keldergraven en kindergraven uit. Daarnaast is er ook een speciaal islamitisch deel dat voldoet aan de islamitische tradities.

Zandgraven worden op zowel begraafplaats Binnenweg als begraafplaats Hoflaan uitgeven. Op begraafplaats Hoflaan kunnen twee overledenen worden begraven in een zandgraf. Op begraafplaats Hoflaan zijn ook een aantal zandgraven waar drie overledenen in begraven mogen worden.

Op beide gemeentelijke begraafplaatsen worden keldergraven uitgegeven. Er kunnen drie overledenen worden begraven in de keldergraven.

Op beide begraafplaatsen is een speciaal deel voor kindergraven. Er zijn particuliere kindergraven die worden uitgeven voor dertig jaar. Er zijn ook algemene kindergraven die worden uitgeven voor een periode van tien jaar. De rechten kunnen daarna niet worden verlengd.